Wettelijk gezien ben je niet verplicht om een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten. Toch sluiten veel Nederlanders beide woonverzekeringen af zodra zij op zichzelf gaan wonen. Als je momenteel nog geen van beide verzekeringen hebt, wil je hier misschien eerst wat meer over weten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij je namelijk uit wat het verschil is tussen een opstal- en inboedelverzekering.
 

Dekking

Zowel een opstal- als inboedelverzekering dekt schade door brand, storm en inbraak. Daarom denk je misschien dat beide verzekeringen hetzelfde zijn. Ze vertonen inderdaad overeenkomsten, maar toch gaat het hier om twee verschillende verzekeringen. Om dit duidelijk te maken, zoomen we verder in op de dekkingen. Een opstalverzekering dekt namelijk schade aan je woning en alles wat hieraan vastzit. Schade aan het dak of de gevel valt bijvoorbeeld binnen de dekking van deze verzekering, maar dat geldt ook voor schade aan een schutting, carport, garage, inbouwkeuken en zonnepanelen. Een inboedelverzekering dekt op zijn beurt juist schade aan losse spullen in huis, zoals meubels, elektrische apparaten en accessoires.
 

Wel verplicht vs. niet verplicht

In de intro haalden we al aan dat je volgens de Nederlandse wet niet verplicht bent om een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten. Koop je een woning en sluit je hier een hypotheek voor af? Dan moet je jouw woning verzekeren met een opstalverzekering. Veel banken eisen namelijk van je dat je een opstalverzekering afsluit als je een hypotheek gebruikt om een huis te kopen. Dit is op zich niet gek, want de woning is het onderpand van de lening die een bank je verstrekt. Als hier (veel) schade aan ontstaat, wordt deze minder waard. Door een opstalverzekering verplicht te stellen, wil een bank dit risico tot een minimum beperken. Een inboedelverzekering is daarentegen niet verplicht.
 

Premie

Wie naar de premie kijkt, ziet dat een opstal- en inboedelverzekering hierin ook van elkaar verschillen. Een verzekering voor je inboedel kost je doorgaans een stuk minder per maand dan een opstalverzekering. Dit is op zich niet gek, want een huis vertegenwoordigt een hogere waarde dan de inboedel. De premie hangt overigens wel af van de keuzes die je maakt. Voor beide verzekeringen geldt namelijk dat je uit verschillende dekkingen kunt kiezen. Benieuwd hoeveel je per maand kwijt bent aan een opstal- en/of inboedelverzekering? Richt je dan tot de website van een verzekeraar en maak hier een berekening.
 

Hoe sluit je woonverzekeringen af?

Als je weet hoe jij je woning wilt verzekeren, is het verstandig om niet te lang te wachten met afsluiten. Omdat je bij veel verzekeraars tegenwoordig online woonverzekeringen af kunt sluiten, kun je dit direct regelen. Kies de verzekeringen die je af wilt sluiten, doorloop de stappen en dien een aanvraag in. Wil je een opstal- en inboedelverzekering afsluiten? Doe dit dan tegelijkertijd bij dezelfde verzekeraar. Door je woonverzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen bespaar je niet alleen tijd en moeite, maar ook geld.